VÄLJ SPELARE

Sverigekanalens webbradio 24/7

onsdag 26 mars 2014

Veckans Contra

26 mars 2014

INNEHÅLL
1. Fira mänsklighetens framsteg
2. Kamp mot ungdomar, barnfamiljer och skilsmässopar
3. Contra på Facebook
4. Veckans citat: Över tusen gripna oppositionella på Kuba i februari
5. Contras anslagstavla: Transnistrien, vägtullar, polisen
6. Veckans fråga: Lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar?
7. Veckans länktips: Kristna värdepartiet
8. Contras hemsida
9. Prenumeration på Veckans Contra
10. Råttan Rånalds inte helt seriösa omvärldsbevakning
11. Katten Sampsons videotips

TV-bilagan
12. TV-tipset1. FIRA MÄNSKLIGHETENS FRAMSTEG
Nu på lördag firar tusentals människor runt om i världen mänsklighetens framsteg. Det är Human Achievement Hour som går av stapeln lördagen den 29 mars mellan klockan 20:30 och 21:30 (lokal tid). Det är Competitive Enterprise Institute som ligger bakom denna hyllning till mänsklighetens prestationer. Till de uppfinningar som gör nu till den bästa tiden någonsin att leva i! Fira Thomas Alva Edison (mannen bakom glödlampan) med att tända alla ljus Du har och tänk på de människor som levde i gamla onda mörka tider. Tänk också en tanke på de moderna förvirrade människor som samtidigt i sin negativa utvecklingsfientlighet slår av de tekniska hjälpmedel som är själva kärnan i det moderna samhällets levnadssätt!

Human Achievement Hour är en hyllning till den individuella friheten och till de prestationer och uppfinningar som gjort att människan genom historien kunnat förbättra sina liv! Träffa vänner i hemmets värme, titta på TV, ta en varm dusch, drick en öl, ring Dina kära eller lyssna på musik!

Läs gärna mer på http://www.cei.org/hah


2. KAMP MOT UNGDOMAR, BARNFAMILJER OCH SKILSMÄSSOPAR
Många talar om bostadsbristen. Som egentligen inte existerar. De politiker som lovar åtgärder ska "bygga mer" och inbillar folk att ökat byggande skulle lösa problemet. Trots att en aldrig så stor nybyggnad bara kan ge någon procents ökning av bostadsbeståndet varje år. När det lätt genom ändrade regler skulle gå att få fram tio procent mer bostäder åt dem som behöver. På ett halvår. Utan att det skulle behövas kostsamma investeringar.

Om politikerna verkligen ville. Men genom att inte ta itu med de verkliga problemen är dagens bostadspolitik en kontinuerlig kamp mot ungdomar, barnfamiljer och skilsmässopar. Egentligen till ingens fördel. För de som hindrar att de behövande får bostäder är människor som bor kvar i för stora och dyra bostäder (ibland för stora och för billiga), men som hindras från att flytta av gällande regler.

Alliansen har gjort en minimal insats genom att tillåta högre hyror vid andrahandsuthyrning. Utbudet har ökat raskt, men det finns mer att uträtta.

Ett delförslag, att förhindra bostadsrättsföreningar att stoppa sina medlemmars önskan att hyra ut i andra hand, röstades ner av oppositionen (inklusive Sverigedemokraterna). Bostadsrättsföreningarna ser hellre att lägenheter står tomma än att de bebos av tillfälliga hyresgäster. Vid varje enskilt tillfälle är det ju bara några enstaka medlemmar som vill hyra ut, de flesta vill bo i sina lägenheter och inte se okända människor springa omkring i trapphuset.

Reavinstskatten gör att människor bor kvar när de inte behöver så stor yta längre. Ett exempel. X, som bor i ett stort radhus i en Stockholmsförort ska flytta till en annan stad. Tidigare hade han både fru och tre barn i bostaden. Nu bor han ensam. När han bor på den nya orten kommer han regelbundet att besöka Stockholm och behöver en övernattningslägenhet. Reavinstskatten gör det billigare att behålla radhuset istället för att släppa ut ytan på marknaden och köpa/hyra en etta. 150 kvadratmeter som kommer att användas ett par gånger i månaden är rationellt handlande av individen. Det är också det handlande som stimuleras av gällande bostadspolitik.

Reavinstskatten gör också att pensionärer bor i onödigt stora hus. Det finns stadsdelar där änkorna inte varit på övervåningen sedan mannen dog. Men de har inte råd att sälja, för pengarna efter skatt skulle inte räcka till annat än en mycket sämre bostad än den de har.

Hyresregleringen gör att de som sitter på stora hyreslägenheter bor kvar. Skulle de byta till sig något lämpligare är det inte osannolikt att hyran blir högre. Varför då byta? Det går ju alltid att stänga igen ett onödigt rum.

Lägenheterna som ungdomarna behöver ha finns redan! Men de används fel. Det är ju redan idag inte ovanligt att många ungdomar delar en större lägenhet. Idag bor det ensamma äldre i de stora lägenheterna. För att de har inte råd att flytta. Och det är ofta barnfamiljer bor alldeles för trångt. För att de stora lägenheterna/villorna används av ensamstående och äldre par. Om barnfamiljerna hade chansen att flytta från de medelstora lägenheterna till stora skulle det snabbt bli massor med lediga bostäder i de mindre storlekarna.

Visst, det behöver byggas nytt också. Också där ser politikerna till att motarbeta stora medborgargrupper. Hyresregleringen gör det olönsamt att bygga så mycket som det skulle kunna byggas. Kommunernas lokala planmonopol gör att det blir dyrare att bygga, eftersom olika regler tillämpas i olika kommuner. Den trähusfabrikant som säljer en villa till Falköping kan mycket väl tvingas bygga en helt annan modell när det kommer en kund från Motala. För kommunerna har olika regler. Samma problem drabbar inte bara trähusfabrikanter utan även storbyggmästare. Det hus som kan byggas i Uddevalla är inte tillåtet i Gävle. All onödig lokal anpassning ökar på kostnaden för nya bostäder. Och minskar möjligheten att bygga nytt. Bostadsministern har försökt åtgärda saken, men han stoppas av den högt skrikande skaran kommunalpampar från alla partier. Han inskränker på kommunernas rättigheter. Men kommunerna inskränker på medborgarnas rättighet att få en anständig bostad!


3. CONTRA PÅ FACEBOOK
Contra finns på Facebook! Du kan söka efter "Contra" (söker Du på Facebook i Sverige hittar Du det genast) eller använda hela adressen:http://www.facebook.com/pages/Contra/128635870583878 På Contras Facebook-sida kommer fortlöpande uppdateringar och länktips! Klickar Du i "gilla" får Du dessutom meddelande om när det finns något nytt på sidan.


4. VECKANS CITAT: ÖVER TUSEN GRIPNA OPPOSITIONELLA PÅ KUBA I FEBRUARI
Reuters berättar att Kuba för tredje månaden i rad gripit över tusen oppositionella:

Politically motivated arrests in Cuba topped 1,000 for a third straight month in February as the result of wider public demonstrations against the one-party state, a leading human rights organization said on Monday. The Cuban Commission for Human Rights and National Reconciliation said arrests in the past three months have nearly doubled from the monthly averages of the previous two years.

The commission reported 1,051 arrests in February that it considered arbitrary and politically motivated, although all the people jailed were released, usually within a few hours. The February number was similar to the 1,052 reported in January and down from 1,123 in December.

Reuters could not independently verify the numbers, which the commission's president, Elizardo Sanchez, said were based on first-hand reports from activists around the island. The commission excludes any arrest report that it cannot verify, Sanchez said. The Cuban government says the commission is illegal and counterrevolutionary, and normally does not respond to its monthly reports. It generally considers dissident groups to be in the pay of the United States as part of the 55 years of hostility between the two countries since Fidel Castro came to power in a 1959 revolution...

The numbers have stayed high largely because a growing number of citizens now publicly oppose the communist government, Sanchez said. The report details each case by name, date and reason for the arrest, with many detentions coming before, during or after organizing meetings or public protests. Other dissenters were held on their way to or from church, the report said...


5. CONTRAS ANSLAGSTAVLA: TRANSNISTRIEN, VÄGTULLAR, POLISEN
Under den gångna veckan har diskussionen på Contras anslagstavla bland annat handlat om Transnistrien, vägtullar och polisen
Gå in på Contras hemsida, www.contra.nu och klicka på "Diskutera".


6. VECKANS FRÅGA: LÄGRE ARBETSGIVARAVGIFTER FÖR UNGDOMAR?
Är det rätt att ha lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar? Det är veckans Contra-fråga.

Förra veckan frågade vi om Tysklands gasimport var en säkerhetsrisk för Europa. Det tyckte 75 procent av läsarna.

Veckans fråga hittar Du på http://www.contra.nu


7. VECKANS LÄNKTIPS: KRISTNA VÄRDEPARTIET
Kristna Värdepartiet har lyckats samla ihop nödvändiga 1500 underskrifter för att kunna registrera sig inför riksdagsvalet. Partiet kritiserar Kristdemokraternas enligt dem numer alltför mjuka linje i exempelvis abortfrågan. Partiet lär vara chanslöst, men skulle i värsta fall kunna putta KD under fyraprocentsspärren. Det troliga är dock att partiet får så få röster att det inte spelar någon roll för KD och spärrgränsen. Men som informationssida vill vi ändå ge länken: http://www.kristnavardepartiet.se


8. CONTRAS HEMSIDA
Aktuell information om Contra finns alltid på Contras hemsida http://www.contra.nu och på Contras Facebook-sidahttp://www.facebook.com/pages/Contra/128635870583878


9. PRENUMERATIONER PÅ VECKANS CONTRA
Vill Du anmäla en ny prenumeration, skicka e-post till prenumerera@contra.nu Avbokningar görs på avboka@contra.nu Adressändringar kan också göras direkt hos leverantören Levonline enligt de anvisningar Du får i länken till Levonline i mejlet. I Levonlines system ingår att prenumerationen upphör automatiskt efter en viss tid om Din adress inte hålls tillgänglig för inkommande mejl.

Prenumerationen är gratis. Men vi uppskattar en frivillig prenumerationsavgift på 50 kronor per år till Stiftelsen Contra, plusgiro 85 95 89-4, bankgiro 5682-0392 eller via PayPal-knappen på Contras hemsida.

Antalet mottagare av Veckans Contra är 834.


10. RÅTTAN RÅNALD
Råttan Rånalds inte helt seriösa omvärldsbevakning

AI WEIWEI och VALERIJ GERGJEV. EN STUDIE I HYPOKRISI*
Råttan tror att de flesta av Råttans kära läsare vet vem Al Weiwei är – en bra kinesisk konstnär som hos ”världssamfundet” dock är mest känd som en kritiker av den kinesiska regimen. Med andra ord – i den vita världen är han mer känd som ”aktivist” än som konstnär tack vare intensiv hjärntvätt av våra medier.
Men däremot har det inte talats så mycket om fallet Valerij Gergiev. Det är en begåvad och mycket känd dirigent som ska ta över som chefsdirigent för Münchens världsberömda symfoniorkester Die Münchner Philharmoniker nästa år, men som också är känd som supporter av den ryske presidenten Vladimir Putin och hans politik. Enligt vad Råttan har kunnat se i tyska tidningar går han inte omkring på gatorna i München med megafon, transparang eller så. Däremot stöder den ryske stjärndirigenten, som är en av Rysslands mest inflytelserika kulturpersonligheter, ett ryskt konstnärsupprop för den ryska politiken i Ukraina. I en intervju har han också uttryckt stöd för Vladimir Putins politik och för Putin i allmänhet.

Ledaren för det tyska miljöpartiet i München, Florian Roth, är den politiker som varit mest kritisk mot Valerij Gergiev. Roth anser att Gergiev kan skada ryktet för München, för som chefdirigent är man inte bara en konstnär, utan också en representant för staden och har krävt  att stadens styrande så fort som möjligt bjuder in Gergiev till ”samtal” som skulle gå ut på att om Gergiev inte tar offentligt avstånd från appellen kan han inte längre vara dirigent i München.

Så mycket om yttrandefrihet och övrig politisk frihet inom ”världssamfundet.” Musiken, ja, glöm det.

* hyckleri, skenhelighet, skrymteri, förställning, fariseism (Wikipedia)

ANMÄRKNING
Råttan blev i veckan kallad för putinist på Råttepuben av en okänd walk-in aktivistråtta. Den arma Råttan var redan deprimerad eftersom han hade tänkt tidigare på den kommande rituella Stora Vårklockdansen natten mellan lördagen och söndagen, precis som Rödskinnen på sin tid dansade den Stora Regndansen. Resultatet blir väl ungefär detsamma, men det var säkert mycket roligare för Rödskinnen med deras trumcombo och uppiggande svampar. När Råttan tänkte på sin miserabla råttetillvaro blev han så nedstämd att han gick raka vägen till sin tepee, slängde sig i sin Råttesäng, drog täcket över öronen och viskade att  han tog time-out ”

Råttan Rånald nås på rattan@contra.nu


11. KATTEN SAMPSONS VIDEOTIPS
Katten: aktivist, anti-revolutionär, konservativ (ibland), liberal (ibland)

Harald Ela har gjort flera intressanta TV-filmer åt norska NRK. I följande film granskar han sex och könsskillnader
https://www.youtube.com/watch?v=GjAA9DDIP2E&list=PL6B54E248E67530D7

Katten Sampson nås på katten@contra.nu


TV-BILAGAN
12. TV-TIPSET

Det Vita Gardet
Del 4
Axess 27 mars kl 16:00
Axess 28 mars kl 23:00
Del 5
Axess 29 mars kl 21:00
Axess 30 mars kl 09:40
Axess 31 mars kl 15:00
Axess 1 apr kl 17:20
Axess 2 apr kl 06:30
Axess 3 apr kl 15:50
Axess 4 apr kl 22:50
Del 6
Axess 5 apr kl 21:00
Axess 6 apr kl 09:30
Axess 7 apr kl 15:50
Axess 8 apr kl 17:40
Axess 9 apr kl 06:30
Axess 10 apr kl 16:40
Axess 12 apr kl 00:10

Ai Weiwei
SvT2 27 mars kl 00:15

Ingvar Carlssons bok "Lärdomar"
Kunskapskanalen 27 mars kl 00:10
Kunskapskanalen 27 mars kl 09:00

Riksdagsdebatt
SvT2 27 mars kl 12:00

Interpellationsdebatt
SvT2 28 mars kl 09:00

Kristdemokraternas kommundagar
Göran Hägglunds tal
SvT2 28 mars kl 11:30

ESO: Skatteregler för mer företagande och fler jobb
SvT2 28 mars kl 13:00

Maos stora hungersnöd
Kunskapskanalen 29 mars kl 21:00
Kunskapskanalen 31 mars kl 01:15
Kunskapskanalen 1 apr kl 12:00
Kunskapskanalen 2 apr kl 22:50

Mot en ny drogpolitik
Del 1 Lars Oreland, Adam Cwejman
Axess 31 mars kl 10:10
Axess 4 apr kl 13:20
Del 2 Bengt Svensson, Leif Grönblad, Henrik Tham
Axess 1 apr kl 10:00
Axess 5 apr kl 13:10
Del 3
Ted Goldberg, Björn Fries, Kjell A Nordström
Axess 2 apr kl 10:10
Axess 6 apr kl 13:00

Regeringens vitbok om romer
SvT2 31 mars kl 12:00

Vad har EU-parlamentarikerna gjort? (Timbro)
SvT2 31  mars kl 15:00
SvT2 4 apr kl 15:00

Jytte Gyteland (S) - kandidat till Europaparlamentet
SvT2 31 mars kl 16:05

Vem ska styra de svenska företagen? (Svenskt Näringsliv)
SvT2 2 apr kl 09:00

Kristina Yngwe (C) - kandidat till Europaparlamentet
SvT2 1 apr kl 15:50

Avgående EU-parlamentariker
Göran Färm (S) och Olle Schmidt (FP)
SvT2 1 apr kl 16:05

Riksdagsdebatt
SvT2 3 apr kl 09:00

Riksdagens frågestund
SvT2 3 apr kl 14:00

Carl-Oskar Bohlin (M) - kandidat till Europaparlamentet
SvT2 3 apr kl 15:50

Moderaternas Sverigemöte - Anders Borg
SvT2 4 apr kl 14:00

Anna Troborg (PP) - kandidat till Europaparlamentet
SvT2 4 apr kl 16:05

Avgående EU-parlamentariker
Åsa Westlund (S) och Alf Svensson (KD)
SvT2 4 apr kl 16:15


_______________________________________________
VeckansContra mailing list
VeckansContra@mailman.levonline.com
http://mailman.levonline.com/mailman/listinfo/veckanscontra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera använd ett vårdat språk